Nieuws Cultuur

Boer Van Herk kent zijn koeien van geboorte tot dood

collectief boer en voedsel
Jan Peter van Herk
💨

Bewust kiezen voor eerlijke en gezonde producten​
Bewust kiezen voor eerlijke en gezonde producten
Datum: 23 februari 2023
Cultuur

Anja Veerman

Anja Veerman

Het voedselcollectief Boer en Voedsel heeft dit jaar een vast afgiftepunt gekregen in de oude melkopslag op het erf van boerderij Van Herk in Loosdrecht. Naast verse aardappelen, groenten, fruit, brood en zuivel wordt nu ook het natuurvlees van Van Herk aangeboden. Jan Peter van Herk, een boer van de vierde generatie, heeft een persoonlijke band met zijn dieren. “Ik ben erbij als een kalf geboren wordt en begeleid het dier tot aan het slachthuis. Dan heb ik het gevoel: ik ben goed voor jou geweest en nu krijg ik iets goeds terug.’’

Als je het boerenerf oploopt vallen de grote letters ‘Boerderij van Herk’ gelijk op. Ik loop met Daphne Hartman en Peter Kruun richting de boerderijwinkel. Samen verzorgen zij de praktische en de creatieve kant van Boer en Voedsel. Hartman coördineert nu veertien distributiepunten en Kruun adviseert mensen die elders in het land een voedselinitiatief willen starten. We ontmoeten in de winkel boer Jan Peter van Herk en zijn rechterhand Leon Diters.

Daphne Hartman, die zelf in Hilversum woont, ontdekte de boerderij een tijd terug: “Op zoek naar goed, puur voedsel belandde ik in Loosdrecht en leerde Leon kennen. Na verloop van tijd vroeg ik of ze geïnteresseerd waren in samenwerking met Boer en Voedsel. Je moet elkaar eerst beter leren kennen, een soort familieband voelen. Het moet niet puur om business gaan.” Van Herk: “Het moest bij mij ook bezinken. Ik neem de boerderij van mijn ouders over en daar komt veel bij kijken. Maar ze staan achter mij en gaandeweg dacht ik: het past wel mooi bij elkaar.”

Diters runt de boerderijwinkel en is contactpersoon voor het afgiftepunt. Hij kwam in beeld bij Van Herk toen zijn zoon Stan stage liep op de boerderij. “Stan, inmiddels 18 jaar, voelde zich hier gelijk thuis en bleef ook na zijn stage klusjes doen. Hij volgde als 11-jarige al een imkercursus, uitzonderlijk jong. Zijn bijenkasten staan hier op het land en we verkopen zijn streekhoning in de winkel. Ik kwam door Stan regelmatig op de koffie en vloeide als vanzelf het bedrijf binnen toen Van Herk senior het rustiger aan moest doen.”

Van Herk was zelf ook al jong actief op de boerderij. Van zijn 6e tot zijn 12e jaar runde hij een kinderboerderij op het erf. Daarna interesseerde hij zich meer voor brommers en techniek en begon een lasbedrijf. Toen zijn broer, die de boerderij zou overnemen, van gedachten veranderde en naar Oost-Duitsland emigreerde, besloot Van Herk alsnog in de voetsporen van zijn (voor)ouders te treden. Maar dan met vleesvee in plaats van melkvee. Van Herk kocht de eerste koeien in 2017. “Ik koos voor de Aberdeen Black Angus, een van nature hoornloos Schots runderras dat dichtbij de natuur staat. Met minimale bijvoeding halen onze koeien genoeg voedingsstoffen uit natuurlijk weidegras met kruiden en bloemen en kunnen wij een mals grasgevoerd stuk rundvlees verkopen. Zou je ze te rijk aan eiwit voeren, dan worden ze te vet, kalven ze moeilijker af en zijn ze minder vruchtbaar. Angus koeien zijn zelfredzame dieren, die goed voor zichzelf en hun kalfjes zorgen. We zien weinig blessures. Met deze koeien heb ik een eerlijk verhaal naar de klant, omdat ik er zelf helemaal achter sta.”

Peter Kruun knikt bevestigend: “Het vlees van hier is heerlijk. Ook het gehakt smaakt heel anders dan uit de supermarkt.” Van Herk legt uit dat “dat komt doordat wij ook goede delen door de gehaktmolen halen, rijk aan gezonde omegavetzuren, dus niet alléén restvlees”. “Het wordt grof gemalen voor beter smaakbehoud. Ik ben er meestal zelf bij als een kalf geboren wordt, ik ken al mijn koeien en begeleid het dier totdat ik het bij het slachthuis los. Dan heb ik het gevoel: ik ben goed voor jou geweest en nu krijg ik iets goeds terug. Ik maak onderdeel uit van alle stappen. Dood is iets waar mensen zo ver mogelijk bij weg willen blijven, terwijl het heel realistisch is. Als je naar de natuur kijkt, dan zie je zo’n vogeltje het ene moment van tak naar tak huppen en op een ander moment wordt het gepakt. Elders wordt weer een vogeltje geboren. De natuur is eten en gegeten worden. Daarom moet vlees niet goedkoop en veel zijn, maar liever voor een eerlijke prijs gekocht en kwalitatiever, zodat de boer ook goed kan zijn voor zijn dieren.”

“Dat is ook het gevoel van de achterban van Boer en Voedsel”, stelt Kruun. “Een eerlijk product afnemen van de boer die zijn best heeft gedaan voor dat product.” Van Herk besluit: “De boer als dierenmens en mensenmens. Ik ben blij dat ik nu met wezenlijke dingen bezig ben. Toen ik mij alleen bezighield met techniek, miste ik dat. Met Boer en Voedsel, dus mensen die bewust kiezen voor eerlijke en gezonde producten, is het kringetje rond. Een soort eigen kleine economie op een wijze die voor ons allemaal goed voelt én onze gezondheid ten goede komt.”

Het collectief Boer en Voedsel verbindt boeren en burgers direct met elkaar, zonder tussenschakels. Elke donderdag is een team vrijwilligers druk in de weer met de wekelijkse bestellingen, zodat de producten binnen één dag van boer naar burger gaan. Samen werken ze aan een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot verse (biologische) voeding.



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.