Nieuws Samen Leven

Dood en extreemrechtse framing van Yannick Verdyck wekt verontwaardiging

dood yannick
Yannick Verdyck
💨

Wie was Yannick Verdyck? Waarom werd hij door de politie gedood?​
Wie was Yannick Verdyck? Waarom werd hij door de politie gedood?
Datum: 9 oktober 2022
Samen Leven

Erick Overveen


Woensdag 28 september trok er een golf van afschuw door België, toen bekend werd dat de 36-jarige goud- en zilverhandelaar, prepper en wapenhandelaar Yannick Verdyck bij een inval van de politie in zijn huis in Merksem, een district van de Belgische stad Antwerpen, gedood werd door een politiekogel. Volgens het federaal parket werd de man ervan verdacht een “vorm van gewapend verzet tegen de overheid te willen ondernemen” en is hij tijdens een vuurgevecht met de Belgische federale politie omgekomen.

Verdyck, die actief was in de autonomiebeweging en zichzelf ‘soeverein’ had verklaard, wordt in de media afgeschilderd als “staatsgevaarlijk”, “complotdenker” en “extreemrechts”. Een woordvoerder van staatsomroep VRT zegt tegenover De Andere Krant: “Verdyck meende dat de economie wordt ontwricht door een politieke elite als het World Economic Forum. Dat zijn gevaarlijke denkbeelden”. Een woordvoerder van het Antwerpse parket stelt dat “Yannick V. deel uitmaakte van een groep complotdenkers”.

Familie en vrienden van Yannick reageren tegenover De Andere Krant onthutst op de manier waarop Verdyck wordt afgeschilderd. Zij kennen hem als een rustige jongeman, zonder strafblad of psychiatrische achtergrond, die over een groot empathisch vermogen beschikte. Ze benadrukken dat hij legaal in wapens handelde. Hij had een vergunning en een blanco strafregister.

Zij vragen zich af waarom er in het geval van Verdyck tot een rigoureuze inval is besloten en waarom een Franstalig Waals arrestatieteam is ingeschakeld. De Andere Krant reisde naar onze zuiderburen om op onderzoek uit te gaan.

Als we Kristof Aerts, de woordvoerder van het Antwerpse parket contacteren, krijgen we te horen dat we de officiële persverklaring van het Openbaar Ministerie dienen te volgen. “Het enige dat ik eraan kan toevoegen is dat Yannick V. deel uitmaakte van een groep complotdenkers”, vertelt Aerts desgevraagd aan De Andere Krant. “Deze activisten zaten in de illegale wapenhandel en zij waren mogelijk een terreuraanslag aan het voorbereiden in België. Hoe ver de plannen stonden en wat het doelwit was, zijn wij nog aan het onderzoeken. Helaas kan ik op dit ogenblik geen verdere mededelingen doen aan uw krant.”

We leggen de politieverklaring voor aan een van de beste vrienden van Yannick Verdyck, de 63-jarige Erik Geenen, die ons graag te woord staat. “Ik ken Yannick al 14 jaar en Yannick is niet extreemrechts of gewelddadig. Yannick was ook geen illegale wapenhandelaar, hij wilde geen enkel risico nemen om zijn wapenvergunning kwijt te raken en deed alles volgens de regels.

Net als alle sportschutters en andere erkende wapenhandelaars in België had Yannick een blanco strafblad en een medisch attest waarin vermeld stond dat hij ‘psychisch en fysisch bekwaam was om met een vuurwapen om te gaan’. Wat betreft de politie-inval denk ik dat Yannick zich op het moment van de inval enorm bedreigd moet hebben gevoeld. Ik bedoel: het is niet niks als je voordeur midden in de nacht wordt opgeblazen, terwijl je een paar kilo goud en zilver in huis hebt. En dan ook nog iemand in het Frans hoort schreeuwen. Hij heeft waarschijnlijk gedacht dat iemand hem wilde overvallen.”

Familie en vrienden zitten met hun handen in het haar waarom er bij Yannick zoveel geweld is gebruikt. Politiewoordvoerder Aerts wil geen antwoord geven op de vraag waarom er voor een Franssprekend, Waals arrestatieteam is gekozen in plaats van voor de Vlaamse en dus Nederlandstalige, Antwerpse arrestatie-eenheid POSA.

Geenen: “Ik denk dat men bij de Antwerpse politie bang was voor belangenverstrengeling. Als wapenhandelaar kende Yannick veel mensen in de Vlaamse wapenindustrie, bij schietclubs, en ook een aantal politieagenten. Ik vermoed dat zij hun handen niet vuil wilden maken aan deze klus en dat er daarom een onafhankelijke partij is ingeschakeld om Yannick te elimineren. Tevens heb ik het vermoeden dat er iemand in de Antwerpse uitgaanswereld misschien een gerucht over Yannick heeft verspreid om hem in een kwaad daglicht te plaatsen, en hem als extreemrechts te kenmerken, waardoor deze machinerie op gang gekomen is. Maar ik benadruk het nog maar eens: Yannick was niet extreemrechts.”

Waarom wordt Verdyck na de politie-inval dan toch door de gevestigde Belgische media als een rechtsextremist geframed? Bij nader onderzoek naar de sociale profielen van Yannick Verdyck vinden wij nergens een directe of indirecte aanwijzing dat Yannick van plan was een terroristische of criminele daad te plegen. Op ­Verdycks Facebook- en Twitter-account valt eveneens geen verwijzing naar illegale activiteiten te bespeuren.

We bellen de VRT – de landelijke televisie in België. “Als je de socials van Yannick Verdyck bestudeert, zie je wel degelijk een radicaliserend beeld opdoemen”, zegt sociaal media-expert Tim Verheyden desgevraagd. “Bijvoorbeeld in de vorm van een groeiend anti-overheidssentiment. Bij de veiligheidsdiensten gingen alle alarmbellen af toen Verdyck recentelijk begon te melden dat “wij de wapens moeten gaan oppakken omdat de overheid ons niet meer kan beschermen”. Daaraan zie je ook dat complotdenken ertoe kan leiden dat iemand volledig radicaliseert. Verdyck meende bijvoorbeeld ook dat de economie in Europa doelbewust wordt ontwricht door een politieke elite als het World Economic Form wat – voor alle duidelijkheid – niet waar is. Dat zijn gevaarlijke denkbeelden.”

Geenen: “Het is ronduit schandalig hoe de VRT – maar ook de andere gevestigde Belgische en Nederlandse media – Yannick de afgelopen week zwart hebben gemaakt. Yannick was in wezen apolitiek. Hij was zo enorm teleurgesteld in de overheid dat hij zich er niet meer mee bezig wilde houden. Dat was ook de reden dat hij een vreedzame uitweg zocht uit het systeem. Hij had zichzelf soeverein verklaard en maakte ook veel andere mensen bewust van de mogelijkheden om zich soeverein te verklaren.

Ik heb hem verschillende keren gewaarschuwd daar voorzichtiger mee te zijn. Soevereine mensen worden door de overheden namelijk als staatsgevaarlijk beschouwd, zij zijn een doorn in het oog van de autoriteiten en de bancaire elite, die op fenomenale wijze misbruik maken van hun privileges. Daarnaast raadde Yannick ook iedereen aan om goud en zilver te kopen: ‘Elke gram die jij koopt en fysiek in bezit hebt, is een gram minder in de handen van het banking-kartel’, zei hij altijd. Daarom had hij ook de Antwerpse Zilver- en Goudcompagnie opgericht, een zaak in edelmetalen. Het feit dat hij maatschappijkritisch was, maakte hem nog niet gewelddadig.”

Op Twitter wordt de tragedie rond Verdyck opvallend vaak vergeleken met die van Jürgen Conings, de ex-militair die vorig jaar viroloog Marc van Ranst zou hebben bedreigd, zware wapens had gestolen uit de kazerne van Leopoldsburg en daarna verdween. Een 500-man sterk leger was niet in staat om Conings op te sporen. Het was burgemeester Johan Tollenaere die tijdens het moutainbiken in de bossen van zijn woonplaats in het Dilserbos, vlak over de grens bij het Zuid-Limburgse Stein, een penetrante lijkgeur rook en alarm sloeg.

Op de andere socials spreken mensen vooral hun zorgen uit dat onze democratie en grondrechten onder druk staan. Ene Ben Verstraeten uit Brussel verwoordt het zo op zijn Facebook: “Als jij je tegenwoordig net als Yannick Verdyck kritisch uit over de overheid, word je direct gezien als een extreemrechtse complotdenker oftewel als ‘dissident’. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling.”

Op 4 oktober maakte de Belgische advocaat John Maes uit Antwerpen bekend dat hij namens de familie van Verdyck een klacht heeft ingediend wegens doodslag. Maes verklaart tegenover De Andere Krant: “Ik heb er alle vertrouwen in dat er een onafhankelijk politieonderzoek zal worden ingesteld naar zijn gewelddadig overlijden. Het is heel erg belangrijk dat er duidelijkheid komt: wie heeft geschoten, wie schoot als eerste, hoeveel schoten zijn er afgevuurd, waarom is men in die omstandigheden binnengevallen? Dit soort zaken is momenteel heel erg vaag en onduidelijk, en deze moeten opgelost worden.”

Kristof Aerts, de woordvoerder van het Antwerpse parket, bevestigt dat Maes namens de familie een aanklacht heeft ingediend wegens doodslag en dat deze zaak, naast het huidige onderzoek, serieus onderzocht zal worden.
“Momenteel is de situatie schrijnend”, vertelt Geenen. “De familie weet niet eens waar het stoffelijk overschot van Yannick is. Ik hoop dat het allemaal één groot misverstand is en dat een paar mensen enorm geblunderd hebben. Als dat niet het geval is, dan wordt iedereen die niet blindelings de overheid volgt, een potentieel volgend slachtoffer. Dat is erg zorgwekkend. Ik ben erg ziek van de dood van mijn goede vriend, ik kan mij moeilijk concentreren en het grootste deel van de dag voel ik mij als een zombie. We leven in een zeer donkere tijd.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.