Nieuws Economie

“Er komen economisch zware jaren, maar daarna breekt een prachtige tijd aan”

interview elmer
Elmer Hogervorst
💨

Interview financieel adviseur Elmer Hogervorst​
Interview financieel adviseur Elmer Hogervorst
Datum: 25 november 2022
Economie

Fiona Zwart

Fiona Zwart

Met een inflatie van 17 procent in Nederland en zeer hoge gas-en energieprijzen, voelen steeds meer mensen de veranderde economische omstandigheden daadwerkelijk in hun portemonnee. Wat kunnen we doen om zo goed mogelijk door moeilijke tijden heen te komen? Met deze vraag in mijn achterhoofd ga ik in gesprek met fiscaal jurist Elmer Hogervorst. Elmer heeft een aantal jaar bij Deloitte gewerkt, waar hij werkzaam was in het specialistenteam ‘begeleiding prijswinnaars Staatsloterij’. Inmiddels is hij al jaren werkzaam als zelfstandige en heeft hij zeer veel ervaring in het begeleiden van mensen die hun vermogen willen beschermen. Hij geeft regelmatig lezingen over zijn visie op de huidige economische situatie en hij is auteur van de boeken Geld, goud en zilver en Deflatie in aantocht.

Hoe gaat het met je?

Het gaat heel goed, ik ben met allerlei verschillende projecten bezig en ik vind het heel erg fijn dat ik mensen mag begeleiden naar meer economische zelfstandigheid. Zo maak ik onder andere filmpjes voor de community van ­Madelon Vos en daar deel ik ook mijn analyses over mijn beeld van de financiële markten en de ontwikkeling van goud en zilver. Ik vind het belangrijk mensen te leren langetermijndenken.

Wat is jouw beeld over de ontwikkeling van de financiële markten en goud en zilver?

De financiële markten zijn even onrustig geweest en dat blijft ook wel eventjes. Ik verwacht dat de beurzen tot eind 2022 aardig herstellen. Maar in het nieuwe jaar, vanaf januari 2023, verwacht ik dat er heel veel gaat gebeuren. De dollar zal sterker worden en de euro krijgt klappen. De beurzen zullen gaan kelderen. Ik vermoed dat goud en zilver ook klappen gaan krijgen, maar na het eerste kwartaal van 2023 gaat dit juist stabiliseren en zullen goud en zilver een hele solide basis hebben voor de toekomst. Ik baseer mijn stellingen op kijken naar patronen in de financiële markten. Als we naar het verleden kijken, kunnen we aardig voorspellen hoe financiële markten zich ontwikkelen.

Hoe zijn we in Europa met de euro in deze economische situatie beland?

Het grote probleem is dat we de schulden niet geconsolideerd hebben. Daarmee bedoel ik dat we wél één munt hebben, maar dat in het fundament voor die munt ontbreekt dat we ook gezamenlijk één schuld hebben. Nu heeft Nederland een relatief lage schuld, terwijl de schuld van Italië door het dak gaat. Dat verschil zien we bijvoorbeeld terug wanneer de Nederlandse en Italiaanse overheden geld willen lenen: ondanks dat we allebei in die gezamenlijke munt, de euro, geld lenen, betaalt Italië een hogere rente dan Nederland. Zo is Noord-Europa nu mede verantwoordelijk voor de schulden van Zuid-Europa. Maar dit zorgt ervoor dat de euro onder zeer grote druk staat en onhoudbaar wordt. Er wordt continu geld bijgedrukt. Er wordt rente verhoogd om de inflatie te bestrijden, maar het is een gebed zonder einde. 17 procent inflatie in Nederland is te bizar voor woorden, maar we hebben het eigenlijk zelf gecreëerd. Er gaat nu te veel geld naar te weinig goederen. Dit verhaal van de inflatie is overigens wel eindig. Het zal omslaan naar deflatie en dan doel ik met name op schulddeflatie. Dat betekent dat de schuldenberg zal zorgen voor een neerwaartse druk op aandelen en de beurzen en in eerste instantie ook op edelmetalen. Doordat mensen nu al heel veel niet meer kunnen betalen, gaat de economie sowieso heel erg krimpen.

We zitten in een fase in de komende twee jaar waarin we economisch heel erg worden uitgedaagd. Ik vermoed dat er een depressie aan komt die vergelijkbaar is met die van de jaren ’30. Dat heeft te maken met de grote druk die uitgaat van de schulden die boven de economie hangen. Op het moment dat de economie verslechtert, gaat de schuldenberg steeds zwaarder wegen. Bezittingen als huizen, aandelen, obligaties en dergelijke gaan in prijs dalen, waardoor de dekking als fundament voor de schuldenberg wordt weggeslagen en waardoor een zichzelf versterkend effect optreedt, dat zorgt voor nog meer prijsdaling van de bezittingen. Dit zal onherroepelijk gaan leiden tot faillissementen, liquidaties en saneringen. Dat laatste klinkt niet fijn, maar het is waarschijnlijk de enige manier waarop we uit deze neerwaartse, deflatoire spiraal kunnen ontsnappen.

Dat is een heftige uitspraak, want we weten allemaal wat er voort is gekomen uit de grote depressie in de jaren ’30, namelijk de Tweede Wereldoorlog.

Vroeger als we een oorlog hadden, stuurden we diplomaten op pad om te kijken of er een vredesakkoord bereikt kon worden. We zijn nu acht maanden verder sinds de oorlog in Oekraïne en we zijn nog helemaal niet verder. Als we uitzoomen, zien we een rijk in verval. Op een gegeven moment stort dat in. Ze vergalopperen zich doordat de uitgaven extreem uit de hand lopen en dat komt meestal door oorlogen. Als Amerika zich laat betrekken bij de oorlog in Oekraïne en ook in de kwestie China/Taiwan, dan zie ik de macht verschuiven van west naar oost. Amerika zal dan niet langer de wereldmacht zijn. Er gebeurt dus heel erg veel en dat heeft een enorme impact op onze economieën.

Het klinkt niet zo hoopvol?

Wij hebben in het boek Deflatie in aantocht voorspeld dat we in 2025 meer internationale oorlogen krijgen. Ik denk dat daar het dieptepunt gaat liggen in de komende jaren. Mijn boodschap is niet zo hoopvol, maar wel realistisch. Overigens zie ik na het dieptepunt wel een hele mooie tijd ontstaan. Zo is het immers in de geschiedenis altijd gegaan. Daar mogen we ons ook aan vasthouden.

Hoe kunnen mensen zich het beste voorbereiden om zo goed mogelijk door deze tijd te komen?

Het belangrijkste is om niet te veel van je geld in het geldsysteem te houden, maar het om te zetten naar goud en zilver. Investeren in vastgoed raad ik ook niet aan, omdat vastgoed enorme klappen gaat krijgen. Ook zouden er voedseltekorten kunnen ontstaan. Ik denk dat het daarom goed is een voorraad voedsel in huis te hebben.

Maar het zou ook zomaar kunnen dat het helemaal niet zover komt, of dat het meevalt. Hoe zorgen we ervoor dat we nu niet allemaal in de kramp schieten en beslissingen nemen vanuit angst?

Ik zie voorbereidingen treffen niet zozeer als handelen vanuit angst. Veel mensen voelen zich nu machteloos en juist dat zorgt voor angst. Juist door jezelf een ­beetje voor te bereiden, ontstaat er veel rust.

Hoe zie je de Great Reset en Agenda 2030?

Die gaan er beide niet komen. De samenleving is enorm gepolariseerd en dat zal wellicht nog wel even blijven. Maar er komt inmiddels zoveel aan het licht en dan gaan mensen inzien: ‘Jongens, het klopt echt niet.’ En zo valt er elke keer weer een stukje van het kaartenhuis om. Uiteindelijk gaat die hele agenda er niet doorheen komen. Dat zal wel met horten en stoten gaan en voor onrust zorgen. Maar dat alles is nodig. Na deze periode wordt het een prachtige tijd.

Denk je dat de overheid wil aansturen op een basisinkomen?

Dat is allemaal onderdeel van de Agenda 2030. Het is onderdeel van een soort communistisch regime. Ik denk dat mensen uiteindelijk voor de vrijheid zullen kiezen. Wellicht zal het basisinkomen er tijdelijk zijn, maar de weerstand zal te groot zijn. Dat hebben we ook gezien met de QR-code. Het verzet tegen die QR-code is groot geweest en heeft er voor gezorgd dat die er momenteel niet meer is.

Wat zeg je tegen mensen die (ondanks dat ze allebei werken) helemaal geen spaargeld hebben?

Deze tijd ontlokt ook ondernemersgedrag. En dat is nodig. Ik denk dat heel veel mensen veel meer in hun mars hebben dan ze nu laten zien. De mogelijkheden om geld te verdienen zijn eindeloos. Maar je moet in je creativiteit stappen en in je vertrouwen. De kunst is op jezelf te leren vertrouwen en zo te werken aan je onafhankelijkheid. Als je merkt dat je amper iets overhoudt, ondanks dat je nu beiden werkt, dan is het tijd om voor een andere weg te kiezen.

Ik sprak iemand die zei: als je een koophuis hebt met overwaarde, verkoop dan je huis, dan kun je met je overwaarde een vakantiewoning huren. Wat vind je van zo’n advies?

Het is altijd maatwerk. Het hangt heel erg van je persoonlijke situatie af. De vastgoedmarkt zal grote klappen krijgen en als je huis in de toekomst onder water komt, dan is het helemaal geen gek idee om wellicht nu stappen te nemen.

Zou je mensen adviseren veel af te lossen op hun hypotheek?

Het aflossen van schulden is zeker iets waar ik voor ben. Maar het is wel goed om uit te zoeken of je dan niet vermogen in stenen hebt, wat weer voor een hoge belastingaanslag kan zorgen. Laat je daarom altijd goed informeren en begeleiden voor jouw persoonlijke situatie.

Er wordt vaak gezegd dat dit een spirituele oorlog is. Hoe zie jij dit?

Zo zie ik het ook. Ik denk dat het heel goed is dat steeds meer mensen aan zichzelf gaan werken. Wat ik zie is dat de meeste mensen die moeite hadden met de coronamaatregelen, vaak mensen zijn die goed op zichzelf kunnen reflecteren. En dat is heel belangrijk. Dat we aan onszelf werken, want wij zijn de verandering. Na deze moeilijke periode gaan we naar een veel mooiere tijd toe. We kunnen het al zien aan heel veel kinderen. Er zijn veel nieuwetijdskinderen die het anders willen doen en die in liefde en harmonie willen leven en het simpelweg niet anders kunnen doen. Laten we naar hen kijken en van hen leren.

Biografie Elmer Hogervorst.

Elmer Hogervorst studeerde Nederlands recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en fiscaal recht aan de Universiteit van Leiden. Hij is spreker, handelt op de valutamarkten, begeleidt vermogende particulieren en schreef samen met Eric Mecking Geld, goud en zilver en Deflatie in aantocht.

Ga voor meer informatie naar: hogervorstadvies.nl


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.