Nieuws Geo-politiek

Heksenjacht op Assange gevaar voor hele journalistiek

assange en journalistiek
💹

Datum: 18 november 2021
Geo-politiek

Max van der Werff


Als de Verenigde Staten erin slagen om Australisch staatsburger Julian Assange uitgeleverd te krijgen, is geen enkele journalist in de wereld meer veilig voor het Amerikaanse inlichtingenapparaat. Het is onbegrijpelijk dat de mainstream media niet opkomen voor een collega die psychisch en lichamelijk een wrak is geworden na 12 jaar opsluiting.

Julian Assange verscheen tijdens de hoorzitting van het Hooggerechtshof in Londen op 27 oktober slechts kort in beeld via een videoverbinding vanuit de zwaar beveiligde Belmarsh gevangenis waar hij zit opgesloten. Hij zag er mager en moe uit. De rechtbank kreeg te horen dat hij "verontschuldigd" was vanwege zijn "medicatie". Maar Julian had gevraagd om de hoorzitting zelf bij te mogen wonen. Dit werd echter geweigerd, aldus zijn partner Stella Morris.

Het ging om een hoger beroep dat was aangetekend door de Amerikaanse regering. In januari 2021 wees districtsrechter Vanessa Baraitser een eerder Amerikaans verzoek om uitlevering af vanwege de geestelijke gezondheidstoestand van Assange. De advocaten van de Amerikaanse regering gaven nu de garantie dat Assange in de VS niet zal worden opgesloten en dat hij een eventuele straf in Australië mag uitzitten. De VS willen Assange strafrechtelijk vervolgen voor zeventien overtredingen van de spionagewet (Espionage Act) en één voor poging tot hacken van een overheidscomputer.

De spionagewet stamt uit 1917 en wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie steeds vaker toegepast tegen mediabronnen die geclassificeerde documenten delen of over gevoelige informatie praten met journalisten. Omdat Julian de eerste uitgever is die volgens de wet werd aangeklaagd, hebben organisaties over de hele wereld die zich inzetten voor persvrijheid de politiek gemotiveerde vervolging scherp veroordeeld. Als Assange wordt uitgeleverd en schuldig bevonden aan het publiceren van geclassificeerd materiaal, zal dit een juridisch precedent scheppen waardoor de regering van de VS de wet kan gebruiken om elke verslaggever die geheime documenten bezit, en elke klokkenluider die geheime informatie lekt, aan te klagen, stellen zij. Assange is Australisch staatsburger en heeft geen enkele band met de VS.

Julians advocaten beroepen zich onder meer op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Wikileaks zetten honderdduizenden telexberichten van Amerikaanse diplomatieke missies op het internet. Beelden van het neerschieten van twee Reuters-journalisten en andere ongewapende burgers gingen in 2010 de wereld over en veroorzaakten een schokgolf van verontwaardiging.

De meeste media besteden nauwelijks aandacht aan de zaak. De harde werkelijkheid is dat het establishment niet wil dat wij enige sympathie voelen voor Julian Assange.



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.