Nieuws Gezondheid

Krijgen fruit en groente straks een coatinglaagje?

groenten coating
💹

Apeel (Bill Gates) doet het al langer in Amerika, nu ook in Nederland​
Apeel (Bill Gates) doet het al langer in Amerika, nu ook in Nederland
Datum: 12 mei 2024
Gezondheid

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Voedseltechnologiebedrijf Apeel, in de ­Verenigde Staten bekend vanwege de controversiĂ«le ‘plantaardige beschermlaag’ die het aanbrengt op groente en fruit, breidt zijn activiteiten in Europa uit. Het bedrijf, dat wordt gesteund door globalistische organisaties als het World Economic ­Forum (WEF), de Bill & Melinda Gates Foundation, en de Wereldbank, met Europees hoofd­kwartier in Nederland, zegt met zijn Apeel-coating producten langer houdbaar te maken. Critici waarschuwen echter dat het nauwelijks af te wassen ‘laagje’ plantaardig voedsel giftiger maakt. Op dit moment gaat het in Nederland alleen nog om avocado’s en citrusfruit, maar meer producten komen eraan.

Vrijwel geruisloos heeft het Amerikaanse Apeel, met onder andere de steun van Bill Gates, The Rockefeller Foundation en het World Economic Forum (zie kader), het voor elkaar gekregen om een groot aantal groente- en fruitsoorten te voorzien van een nauwelijks te verwijderen, onzichtbaar beschermlaagje dat wordt opgespoten in het sorteerproces van de producten. De voedselcoating is gemaakt van “gezuiverde mono- en diglyceriden die zijn afgeleid van plantaardige oliĂ«n om de natuurlijke bescherming na te bootsen die fruit en groenten al van nature bevatten”, aldus Apeel Nederland.

Waarom een extra laagje aanbrengen, als de natuur zijn werk al heeft gedaan? Het antwoord van Apeel: het houdt vocht in de producten langer vast en zuurstof buiten, “waardoor de snelheid waarmee producten bederven drastisch wordt vertraagd”. Een avocado blijft een week langer goed, en een citroen zou er zestig dagen na de oogst nog net zo aantrekkelijk uitzien als op de plukdag, zo stelt het voedseltechnologiebedrijf.

De coating van Apeel is door zijn vermeend plantaardige samenstelling eetbaar en onschadelijk voor de gezondheid, zo bevestigen de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Europese Commissie in koor. Het wordt daarom door het bedrijf zelf, maar ook het WEF, gemarketeerd als dĂ© oplossing tegen voedselverspilling. “Het aanpakken van voedselverspilling is essentieel om iedereen duurzaam te kunnen voeden”, aldus het WEF, dat het zelfs als een van de oplossingen voor het dreigende voedseltekort in de wereld promoot.

Niet iedereen denkt er zo over. Zo natuurlijk en geweldig als Apeel, globalistische netwerkclubs en de voedselautoriteiten het beschermingslaagje doen voorkomen, is het volgens critici in werkelijkheid niet. Op het productinformatieblad staat bijvoorbeeld dat de coating E471 bevat. Verhoogde inname van deze emulgator bevordert de kans op borst- en prostaatkanker, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Apeel beroept zich voor het gebruik van dit kankerverwekkende E-nummer op goedkeuring van de instanties. Zo meldt het Generally Recognized as Safe (GRAS)-systeem van de FDA dat E471 in de foodcoating in zo’n beperkte dosering aanwezig is, dat het niet noemenswaardig is.

The Defender, het mediaplatform van The Children’s Health Defence van Robert Kennedy jr., schrijft dat de coating “alleen in kleine hoeveelheden mogelijk geen probleem vormt”, maar “gecombineerd met andere voedingsarme, ultrabewerkte voedingsmiddelen die E471 en andere emulgatoren bevatten, zou het kunnen leiden tot een omslagpunt in stofwisselingsziekten en darmdysbiose”. Bovendien, zo stelt The Defender, is nog nooit goed onderzocht of mono- en diglyceriden bijdragen aan gezondheidsproblemen. “Toch hebben regelgevende instanties deze producten algemeen bestempeld als veilig om te eten.”

Ook Joseph Mercola, Amerikaanse bestsellerauteur over voedsel en algemeen gerespecteerde osteopaat totdat hij in coronatijd werd weggezet als ‘complotdenker’, is uitgesproken negatief. “Waar we hier naar kijken is een manier om groenten en fruit, bekend om hun gunstige invloed op de gezondheid van het hart, om te zetten in een bron van schadelijke emulgatoren die het risico op hartziekten, hartaanvallen en beroertes vergroten. Het is nog veel duivelser als je bedenkt dat de mensen achter The Great Reset (de agenda van het WEF – red.), zij die aandringen op het vervangen van vlees en dierlijke producten door plantaardig voedsel, tegelijkertijd proberen ons plantaardige voedsel op deze manier giftiger en minder gezond te maken.”

De Nederlander Juglen Zwaan schreef op ahealthylife.nl, een nieuwssite over voeding en gezondheid, vorig jaar al een artikel over Apeel. Hij stelde in eerste instantie niet zo bang te zijn voor “de waslaag”, omdat deze volgens hem al decennialang op groente en fruit wordt aangebracht. “De nieuwe Apeel-laag lijkt geen gevaarlijke stoffen te bevatten, in tegenstelling tot sommige synthetische waslagen.” Toen lezers van zijn artikel hem wezen op een document nota bene van de FDA, waaruit blijkt dat er lage hoeveelheden residu van kwik, lood, arsenicum, cadmium, palladium en hexaan in de coating zijn gevonden, heeft hij het gebruik van Apeel alsnog “met klem” afgeraden. “We hebben Apeel herhaaldelijk verzocht om opheldering hierover, maar tot op heden helaas geen reactie ontvangen”, aldus Zwaan. De Andere Krant heeft ook geprobeerd te bellen met Apeel Nederland, maar kreeg geen gehoor. Op de site van Apeel wordt het afgedaan als onjuiste informatie.

Hoe kan de Nederlandse supermarktconsument die het niet vertrouwt herkennen of een product voorzien is van een laagje van Apeel? Op dit moment past het bedrijf, dat sinds 2020 voet aan de grond heeft gekregen in het Zuid-Hollandse De Lier, waar het hoofdkwartier voor Europa zetelt, zijn zogenaamde Edipeel-techniek voor ‘conventionele producten’ alleen toe op avocado en citrusfruit, voornamelijk van de distributeur Nature’s Pride. “Maar dat is nog maar het begin: Apeel is effectief in het verbeteren van de kwaliteit en het leven van meer dan 24 soorten fruit en groenten”, staat bij de veelgestelde vragen op de site. De producten zouden te herkennen moeten zijn aan het Apeel-stickertje op het product, al circuleren er beelden uit Amerika waaruit blijkt dat het logo – na ontstane ophef – werd afgeplakt.

Studie de schadelijkheid van onder meer E471:


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.