Nieuws Economie

Overheden heel ver met invoering revolutionair nieuw betaalmiddel

digitale valuta banken
stLegat
💨

Geld niet meer als privébezit​
Geld niet meer als privébezit
Datum: 3 mei 2022
Economie

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Een digitale munt, gecontroleerd door de centrale bank – oftewel de overheid. Het is een kwestie van tijd voor het zover is. De Central Bank Digital Currency (CBDC) is al in negen landen actief en nog eens veertien naties zijn met pilots gestart, blijkt uit de CBDC-tracker van The Atlantic Council. Een mogelijke naam heeft het ding ook al: de Diem. Critici waarschuwen voor verlies aan privacy en vrijheid: “Het is geen geld, het zijn vouchers. De overheid kan bepalen wat jij ermee doet.”

In 1988 was de eerste pintransactie in Nederland een feit. Langzaamaan zijn digitale betalingen de ­dominante stroom geworden in het betalingsverkeer. Toch werd volgens de Betaalvereniging Nederland vorig jaar nog altijd ruim twintig procent van de transacties – in totaal 5,67 miljard – met contant geld voldaan.

Dat zal niet lang meer zo zijn, als het aan regeringen, banken en globalistische organisaties zoals de internationale pro-Navo denktank Atlantic Council ligt. Zij willen een nieuw financieel systeem met één betalingseenheid die gecontroleerd wordt vanaf één plek: de Central Bank Digital Currency, oftewel een digitale munt die uitgegeven wordt door de centrale bank – lees: de
overheid. Deze digitale ‘munt’, kan niet omgezet worden in contant geld, dat uiteindelijk helemaal verbannen moet worden. De meest voorkomende naam die nu circuleert: de Diem.

Wie goed heeft opgelet, heeft opgemerkt dat de wereld – zeker ook Nederland – voor deze ontwikkeling wordt klaargestoomd. Het aantal pin­automaten is in een paar jaar tijd gehalveerd naar ongeveer 4900. Er komen steeds meer pinkassa’s, de drempel voor pinbetalingen is verlaagd en steeds meer winkels willen geen cash meer.

De grootste economen reppen bij het verdergaande digitaliseren van de financiële wereld al tijden van “een gigantische verandering van het economische systeem”. Dit zei de invloedrijke Amerikaanse econoom Pippa Malmgren eerder dit jaar bij de World Government Summit in Dubai. Benadrukt moet worden dat de CBDC iets heel anders is dan de digitale betalingen die we nu doen met ons geld. De revolutionaire verandering zit hem in de overstap van een gedecentraliseerd naar een gecentraliseerd bankensysteem. Waar nu commer­ciële banken – zoals ING, Rabobank of ABN Amro – het geld van de burgers beheren, zal straks de centrale bank de bankzaken controleren.

In Nederland is dat de Nederlandsche Bank, die sinds 1948 maar één aandeelhouder heeft: de staat. Het is de bedoeling dat de euro, de dollar en de pond op (korte?) termijn worden ingeruild voor de CBDC. Het is denkbaar dat de commerciële banken zullen opgaan in de centrale banken. Malmgren: “Wat ik zie, zijn supermachten die een digitale munt
introduceren en controleren. China was de eerste, de VS staan op het punt te volgen en Europa heeft zich er ook al voor uitgesproken.”
De partijen die deze transitie ingezet hebben, wijzen (uiteraard) op de voordelen. Zo zegt Tobias Adrian, financieel adviseur van het IMF: “In landen met veel inwoners die geen bankrekening hebben, zou CBDC kunnen helpen de financiële inclusie te verbeteren, vooral als ze worden gecombineerd met digitale identificatiesystemen. CBDC kan potentieel betalingssystemen kostenefficiënter, concurrerender en veerkrachtiger maken. En CBDC kan worden gebruikt om internationale betalingen te
verbeteren, die nu vaak traag, duur en moeilijk toegankelijk zijn.”

Aan de gigantische risico’s die een gecentraliseerd digitaal systeem met zich meebrengen, wordt voorbijgegaan. Malmgren, adviseur van de Amerikaanse regering, ­waarschuwt: “Geld zal straks geen privaat ­bezit meer zijn, maar gecontroleerd
worden door deze supermachten. Daardoor ontstaat een ingewikkelde
balans tussen de macht van de staat in relatie tot de burgers.”

De Britse schrijver, politicus en activist Maajid Nawaz schrok zich een ongeluk na het lezen van het ­voornemen tot CBDC. “In de ­plannen staat dat het geld geprogrammeerd kan worden”, zegt hij in een ­interview met ­podcaster Joe Rogan. “Ze kunnen straks je geld zo instellen dat je het alleen uit kunt geven aan wat de overheid noodzakelijk vindt voor jou. Het gaat dus helemaal niet om geld, maar om vouchers.”

Catherine Austin Fitts, ­voormalig politica die werkzaam was in de ­regering van Bush senior, doet in een gesprek met interviewer Del Bigtree een spreekwoordelijke duit in het zakje: “Er zullen straks geen ­andere munteenheden meer zijn. Het is enkel een financieel controlesysteem dat wordt opgetuigd. Als zij willen dat je geen pizza meer koopt, dan koop jij geen pizza meer. Zo kunnen ze de CBDC programmeren. We moeten het noemen zoals het is: een slavensysteem”. Zij verwacht dat dit CBDC-systeem leidend gaat worden. “Of ze bijvoorbeeld Bitcoin ook toelaten? Ik betwijfel het. Volgens mij gebruiken ze het nu als prototype om te zien hoe je een digitale munt moet invoeren.”

Agustin Carstens van de Bank for International Settlements (BIS), de bank voor de nationale centrale banken, is duidelijk: “Met cash weten we niet wie er vandaag een biljet van 100 dollar of 100 peso gebruikt. Het grote verschil is dat bij de CBDC de Centrale Bank wel absolute controle heeft om te ­bepalen hoe geld gebruikt gaat worden. We hebben ook de technologie om dat af te dwingen. Die twee dingen maken het verschil met het cashsysteem
zoals we dat nu hebben”.

DNB: ‘Nederland geschikte proeftuin’

De Atlantic Council is belast met het in kaart brengen van de ontwikkelingen rond de CBDC. De internationale denktank laat op de website atlanticcouncil.org/cbdctracker zien hoe ver de ­wereld al gevorderd is met de implementatie van een digitale munt. In negen landen werken ze er al mee: Nigeria, de Bahama’s en zeven landen in het oostelijk Caribisch gebied. In veertien landen, inclusief China, Rusland en Oekraïne, is men een pilot begonnen die voorbereidt op een mogelijke ­volle lancering. Er zijn nog eens tientallen landen waar onderzoeken lopen, waaronder Nederland.

De Nederlandsche Bank publiceerde in april 2020 een rapport. “De DNB verduidelijkte dat het mandaat voor CBDC-uitgifte bij de ECB (Europese Centrale Bank) ligt, maar stelt: als binnen het eurosysteem het besluit moet worden genomen te experimenteren met een meer concreet type CBDC, zijn we klaar om een ​​leidende rol te spelen. Nederland is een geschikte proeftuin voor zo’n experiment.” Van de 91 landen die flirt(t)en met de digitale munt, hebben slechts Ecuador en Senegal een ‘nee’ verkocht. Alle landen die nu meedoen aan het project van de Atlantic Council vertegenwoordigen in totaal 90 procent van het wereldwijde bruto nationaal product, oftewel alle in een land
geproduceerde goederen en diensten in een bepaalde periode.

Bronnen:
Pippa Malmgren tijdens het ­World Government Summit, maart 2022: youtube.com/watch?v=hQvTLtz67wM
Maajid Nawaz bij Joe Rogan: spoti.fi/3Mr9YWE
Catherine Austin Fitts bij Del Bigtree: bitchute.com/video/YABRY2p2BECy/
Agustin Carstens van de Bank for International Settlements BIS): youtube.com/watch?v=rpNnTuK5JJU


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.