Nieuws Gezondheid

“We hebben een voedingsindustrie zonder aandacht voor gezondheid”

interview mike verest
💨

We eten vaak meer dan goed voor ons is​
We eten vaak meer dan goed voor ons is
Datum: 18 februari 2022
Gezondheid

Barbara Le Noble


Gezondheid is een bewuste keuze, elke dag opnieuw. De Andere Krant gaat op zoek naar nieuwe holistische manieren om voor je gezondheid te zorgen. Hoe doe je dat? Ik sprak met holistisch gezondheidsspecialist Mike Verest, ontwikkelaar van de Leef Bewust Lifestyle, auteur van het boek Oervoeding en expert op het gebied van voeding en life­style, over de uitdagingen van deze tijd en de gezondheidswinst die te behalen is door juiste voeding.

Zijn missie? “Samen maken we Nederland het gezondste land ter wereld!” Met een gepassioneerd team geeft Mike leven aan Leef Bewust Nederland, in 2012 ontstaan naar aanleiding van de stijgende cijfers van mensen met overgewicht, burn-out, depressies, eenzaamheid en psychische problemen.

Wat was in jouw eigen leven het moment dat het roer omging?

“In 2008 zag ik de documentaire Food Matters en dat was een keerpunt. Zelf had ik in die tijd regelmatig buikpijn, huidproblemen en was standaard twee keer per jaar ziek. De documentaire laat zien dat een selectief dieet een sleutelrol kan spelen bij de behandeling van chronische ziekten. Ik vergelijk gezondheid vaak met het bouwen van een huis. Hoe kun je verwachten dat een huis 100 jaar blijft staan als je gebruikt maakt van slechte bouwmaterialen? Hetzelfde geldt voor je lichaam!”

Wat moeten we niet eten en vooral wat wél?

“Laat ik vooropstellen dat gezondheid in de eerste plaats een individueel proces is. Het belangrijkste is dat je zelf de regie in handen neemt en afstemt op je eigen lichaam. Wat heb je nodig? Mensen zijn vaak niet meer in contact met hun natuurlijke weten. Iedereen kan zeggen hoe gezond avocado’s zijn, maar voor mij werken die bijvoorbeeld helemaal niet, ik kan er niet tegen. Oftewel one man’s food is another man’s poison. Er is echter wel ­degelijk een objectieve meetlat waar je mijn ­woorden over voeding langs kunt leggen. De maatstaf is: bestaat er een historie van vele duizenden jaren van consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, die aantoonbaar bevorderlijk zijn geweest voor de gezondheid van de mens? Geef mij één volk dat vijf achtereenvolgende generaties op hetzelfde voedingspatroon in goede gezondheid verkeert en ik geloof dat dit soort eten de gezondheid bevordert.”

In onze welvaartsmaatschappij eten we vaak meer dan goed voor ons is. Wat is nou de grote boosdoener voor onze gezondheid, zijn dat suikers of toch de vetten?

“Sinds de jaren ’80 zitten verzadigd vet en cholesterol in het verdomhoekje. ­Mensen denken nog steeds: verzadigd vet en cholesterol zijn een hartaanval op je bord!
De reden dat we zijn gaan geloven in de mythe van ongezond vet, komt voort uit een frauduleus onderzoek van Ancel
Keys, die een verband zag tussen de ­inname van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten. Maar de ­inname van verzadigd vet en toegevoegde suikers hangt vaak met elkaar samen, omdat ze in dezelfde producten voorkomen. Dat verband legde Keys niet en bovendien negeerde hij dat zich in de 22 landen die hij onderzocht, een overtuigende meerderheid aftekende bij wie de ­consumptie van verzadigd vet en cholesterol juist een positieve relatie leek te vertonen met hart- en vaatziekten. Een mooi ­voorbeeld is Frankrijk. Ondanks het feit dat de Fransen veel verzadigd vet en cholesterol consumeren, behoort het percentage hart- en vaatziekten in Frankrijk tot de laagste van Europa.”

Als een hoog cholesterol niet de ­oorzaak is van hart- en vaatziektes, wat dan wel?

“Algemeen aanvaard wordt in de reguliere geneeskunde dat hart- en vaatziektes te maken hebben met chronische ontstekingen in de bloedvaten, waardoor kleine krasjes en scheurtjes ontstaan. Wat ­minder bekend is dat het juist cholesterol is dat helpt deze beschadigingen te repareren! Als cholesterol een beschadiging tegenkomt dan werkt het als een soort plamuur, denk aan een muur met een scheurtje. Het vet is niet het probleem. Dat zijn de suikers, want die veroorzaken de ontsteking. Als jager-verzamelaars, zijn we daarentegen geëvolueerd op verzadigd vet en cholesterol. Wie weet het nou beter? Onze moderne overheid of onze voorouders?

Cholesterol kan je leven redden. Een te hoge glucose- en insulinespiegel zijn funest voor je gezondheid. Allemaal het gevolg van teveel suikers en bewerkte koolhydraten.”

Gezondheid als verdienmodel en een farmacologische benadering waarbij symptomen worden bestreden met medicatie, is in acute situaties zeker functioneel. Maar de meeste klachten waarvoor mensen bij de dokter komen zijn helemaal niet acuut. Hoe kijk jij daarnaar?

“We hebben een voedingsindustrie ­zonder aandacht voor gezondheid en een gezondheidsindustrie zonder ­aandacht voor voeding. De oorzaken van ­ziekte worden onvoldoende ­belicht en dat heeft allemaal met ­financiële ­belangen te ­maken. Dat is in mijn ogen de ­vicieuze ­cirkel waar we in ­zitten. Maar er zijn steeds meer mensen ­bezig met gezondheid door bewuster te ­leven, wat weer een bedreiging is voor de ­farmaceutische industrie. Aandacht voor preventieve ­gezondheid betekent minder ­medicijnen en dus minder geld. De macht van die ­industrie gaat ver. In 2018 werd onze Leef Bewust Facebookpagina van de ene op de andere dag verwijderd onder het mom van ‘nepnieuws’. We hadden 40.000 volgers!”

Een blik op de huidige ­Facebookpagina van Leef Bewust Nederland leert dat ze daar inmiddels alweer overheen zijn met 90.000 volgers. Een van hen is ­Diane Kamphuis, werkzaam als ambulant begeleider bij de GGZ, met wie ik contact zocht om van haar te horen hoe zij de Leef Bewust Lifestyle ervaart. “Ik had veel last van chronische klachten, voelde me opgebrand en ben in een paar maanden tijd van al mijn klachten afgekomen.” Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. “Het gaat niet vanzelf, uiteindelijk moet je het zelf doen, maar de programma’s hebben me dichter bij mezelf gebracht. Mike en Gretta (de levens- en zakenpartner van Mike) steken veel energie in het online platform en de leeromgeving waar je iedere dag terecht kunt.” Diane verwoordt het als volgt: “Je voelt je niet gestuurd, maar gedragen”.

Wat zou je onze lezers verder nog willen meegeven, een gouden tip?

“Ik kan iedereen aanraden het meest vergeten volksmedicijn in huis te halen. Puur ascorbinezuur, oftewel vitamine C. Hier krijg ik de meeste vragen over, van mensen die willen weten wat ze kunnen doen tegen een (beginnende) griep, verkoudheid of een coronabesmetting. Als je klachten krijgt, start dan direct met de regelmatige inname van ascorbinezuur, iedere 30 minuten een paar gram totdat je darmen gaan rommelen. Dit is een teken dat het lichaam verzadigd is, vanaf dan halveer je de dosis. Als je dit een of twee dagen volhoudt, is je ­immuunsysteem voldoende ondersteund. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot verschillende klachten. Veel ­mensen hebben dat chronisch - zonder dat ze dit ­weten. En nee, je krijgt er geen nierstenen van! Dit heb ik overigens niet zelf bedacht, maar ­geleerd van tweevoudig Nobel­prijswinnaar Linus Pauling, die in de wereld van de geneeskunde een oneindige strijd heeft gevoerd om erkenning te krijgen voor de toegevoegde waarde van vitamine C.”

Medische professionals die ook de bewuste leefstijl promoten:

Drs. Lieneke van de Griendt – huisarts en auteur van Studeerden wij medicijnen of geneeskunde
Drs. Richard De Leth – podcast OERsterk, auteur van o.a. Zielsgelukkig = Kerngezond!

Voor meer info over Leef Bewust Lifestyle bezoek de website leefbewust.nu


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.