Nieuws Mens en Macht

‘Spontane’ kijkersvragen aan Hugo de Jonge blijken voorgekookt

hugo de jonge vragen
Fotografie: Laurens van Putten | ANP
💨

Het grootste coronaspreekuur van november 2020 was een theaterstuk​
Het grootste coronaspreekuur van november 2020 was een theaterstuk
Datum: 23 augustus 2023
Mens en Macht

Van onze redactie


“Wob-stukken onthullen soms hilarische theaterstukjes van onze overheid en media”, tweette onderzoeker Cees van den Bos. Hij ontdekte dat kijkersvragen voor toenmalig minister van VWS Hugo de Jonge tijdens de internetuitzending Het grootste coronaspreekuur van november 2020, gepresenteerd door Jeroen Pauw en Ajouad El-Miloudi, niet spontaan waren, maar voorgekookt door zijn ambtenaren.

De indruk werd gewekt dat kijkers live in de uitzending hun spontane kijkersvragen konden stellen aan De Jonge. Een van die vragen was: “Zitten er consequenties vast aan het NIET vaccineren? En dan bedoel ik, komt er een soort ‘gezondheidspaspoort’ waardoor er een selectie gemaakt kan worden wie wel/geen toegang krijgt?” Uit een memo die Van den Bos bij toeval ontdekte toen hij in Wob-documenten aan het speuren was, blijkt dat deze vraag in exact dezelfde bewoordingen al was voorbereid.

Nader onderzoek leerde Van den Bos dat het draaiboek, inclusief ‘kijkersvragen’ en de bijbehorende antwoorden, tot in detail was uitgewerkt. De eerste kijkersvraag in de uitzending zou van ene Nancy Bruin zijn, maar kwam tot in detail overeen met hetgeen voorbereid was. “Dit geeft ook te denken over de weinig kritische vragen van journalisten tijdens coronapersconferenties en de vlotte, wellicht ingestudeerde beantwoording door Hugo de Jonge”, aldus Van den Bos. “In Wob-documenten is helaas te veel zwartgelakt om daar uitsluitsel over te kunnen krijgen.”

In het komende editie komt er een vervolg van de ontdekkingen van Cees van den Bos.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.