Nieuws Opinie

De Navo Omroep Stichting (NOS)

column karel NOS
💨

NOS moedigt Oekraïne aan om door te knokken, ook al kost dat honderdduizen-den doden​
NOS moedigt Oekraïne aan om door te knokken, ook al kost dat honderdduizen-den doden
Datum: 16 januari 2024
Opinie

Karel Beckman

Karel Beckman

Ik hoop dat u fijne feestdagen achter de rug hebt. Hoewel ik me kan voorstellen dat het af en toe ook lastig is geweest, de gesprekken met lieve vrienden en familieleden die geen idee hebben wat er aan de hand is in de wereld. Laten we wel wezen, als je alleen de reguliere media volgt, de NOS, Nieuwsuur, een ‘kwaliteitskrant’ – wat voor wereldbeeld heb je dan?

Een willekeurig voorbeeld. Een overzichtsartikel op de website van de NOS van 6 januari, getiteld: “Van Amerika tot de Zwarte Zee: voor deze uitdagingen staat Oekraïne in 2024”.

“Het jaar 2023 bracht Oekraïne niet waar het op hoopte. Bezette gebieden werden niet bevrijd, Rusland bleef overeind en westerse steun brokkelde af”, zo begint het stuk. Waarna geruststellend wordt toegevoegd: “Ook Rusland boekte het voorbije jaar nauwelijks vooruitgang.” De Oekraïense president Zelensky wordt aangehaald: “Poetin is zeker niet aan de winnende hand.”

“Het doel van Oekraïne blijft helder”, schrijft de NOS: “alle bezette gebieden bevrijden”. Zelensky laat daarbij “doorschemeren” dat “de focus op de Krim en de Zwarte Zee ligt. Terwijl Rusland vooral focust op de Donbas-regio.” Defensiedeskundige Peter Wijninga van de Haagse denktank HCSS doet een optimistische duit in het zakje: “Als je de Krimbrug verwoest, wordt de Krim afgezonderd van Rusland.”

De Oekraïense analist Oleksandr Moesjenko van het Centrum voor Militair­-Juridische Studies bevestigt dat een nieuw Oekraïens tegenoffensief “absoluut mogelijk” is. “Wanneer is afhankelijk van de toevoer van westerse wapens. En eerst moeten de huidige Russische offensieven in het oosten worden gestopt.” Bovendien “moeten de benodigde honderdduizenden nieuwe militairen worden opgeleid.”

Het idee dat vredesonderhandelingen wellicht een betere optie zouden kunnen zijn, komt nauwelijks ter sprake. Moesjenko waarschuwt: “Rusland probeert onze wil om te vechten te ondermijnen, door aan te sturen op onderhandelingen. Moskou wil het idee laten ontstaan dat een uitputtingsoorlog in het voordeel is van de Russen, omdat ze groter zijn.” Hij hoopt dat “het doemdenken” hierover verdwijnt: “Er zijn nog voldoende kansen voor Oekraïne om terreinwinst te boeken.”

Het artikel eindigt, zoals gewoonlijk, met een stukje Poetin-bashing. “De Russische dreiging blijft. Poetins honger naar land is niet gestild. West-Europese leiders waarschuwen nadrukkelijker voor een oorlog met Rusland.” Moesjenko besluit: “Als Oekraïne verliest, gaat Rusland verder.”

Als dit het beeld is wat jij hebt over wat er in Oekraïne aan de hand is, is het dan vreemd dat je vindt dat ‘wij’ Oekraïne moeten blijven steunen? Het artikel is een subtiele vorm van propaganda – subtiel, omdat je als argeloze lezer niet doorhebt dat het gaat om propaganda. Het lijkt heel neutraal opgeschreven. Alsof er niks aan de hand is in Oekraïne. Ja, het zit even tegen daar. Het land staat voor “uitdagingen”. Niets om je al te veel zorgen over te maken: met meer wapens uit het Westen en “de benodigde honderdduizend nieuwe militairen” pakken we zo de Krim weer terug. Vredesonderhandelingen? Ben je belazerd. Nergens voor nodig. Bovendien, je onderhandelt niet met de nieuwe Hitler.

Wie zich laat informeren over wat er werkelijk aan de hand is op het slagveld, beseft dat de NOS is verworden tot de Pravda van de Navo. Oekraïne staat aan de rand van de afgrond. Ze sturen oude mannen en jonge jongens naar het front. Honderdduizenden militairen zijn gesneuveld of gewond, miljoenen zijn het land ontvlucht. Het is absurd om te denken dat Oekraïne deze oorlog kan winnen, of “honderdduizend nieuwe militairen” ergens vandaan weet te halen.

En heeft u de giga-contradictie gespot in het verhaal? Oekraïne zou in staat zijn Rusland te verslaan, tegelijk wordt gewaarschuwd dat Rusland heel Europa zou kunnen veroveren. Maar als Rusland zo zwak is dat het geen oorlog kan winnen tegen Oekraïne, hoe kan het dan ooit heel Europa innemen?

Het idee dat Rusland van plan is Europa te veroveren, is uiteraard pure propaganda. Poetin heeft nooit enige aanspraak gemaakt op welk Europees grondgebied dan ook. Het zijn de Amerikanen die overal in de wereld hun heerschappij opleggen en hun militaire waren willen slijten. Oekraïne is slechts het laatste slachtoffer in een lange rij van landen die misbruikt worden door het misdaadsyndicaat in Washington. Als het land binnenkort instort, malen ze daar in Amerika verder niet om. Wij in Europa zullen – mede met dank aan de Navo Omroep Stichting – voor de gevolgen opdraaien.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.