Nieuws Mens en Macht

Het World ID komt eraan

world ID
💨

CEO WorldCoin: “Digitale identiteit voor internetgebruik zal komen, of je het nu leuk vindt of niet”​
CEO WorldCoin: “Digitale identiteit voor internetgebruik zal komen, of je het nu leuk vindt of niet”
Datum: 1 augustus 2023
Mens en Macht

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Gezichtsherkenning is pas het begin van een wellicht niet te stoppen ontwikkeling van identificatie en betaling met biometrische gegevens. Palm-, aderpatroon- en irisherkenning zijn andere technieken die al op de markt of volop in ontwikkeling zijn. Alex Bania, directeur van WorldCoin, voorspelt dat het allemaal op relatief korte termijn zal samenkomen in “een World ID – een privacy-bewarende digitale identiteit. Dat betekent dat je moet verifiëren of je mens bent om op het internet op te komen, of je het nu leuk vindt of niet”.

Bancaire betalingen doen met een gezichtsscan is al jaren mogelijk via Face ID op de smartphone. Het lijkt een kwestie van tijd dat deze ontwikkeling van transacties met biometrische gegevens zich (breed) doorzet naar winkels. En dat geldt zeker niet alleen voor gezichtsherkenningstechnieken. Onder andere de bedrijven Keyo (Wave+) en Recogtech (Palm-ID) hebben al systemen op de markt gebracht die werken met handpalmscans in combinatie met aderpatroonherkenning. Op sociale media circuleren beelden van mensen (in het buitenland) die hun producten afrekenen met een enkele zwaai van de handpalm over een op de toonbank bevestigde scanner. “Net als bij een vingerafdruk is het aderpatroon van elke persoon uniek en verandert het niet. Er is één belangrijk kenmerk waardoor de herkenning van palmaderen zich onderscheidt van andere biometrische gegevens. In tegenstelling tot uw vingerafdruk, iris of gezicht, is uw aderpatroon in uw handpalm inwendig. Omdat uw handpalmpatroon verborgen is in uw hand, wordt het niet zichtbaar zoals bij andere biometrische gegevens. Dit geeft het verschillende unieke voordelen die het misschien wel de meest geavanceerde biometrie op de markt maken”, aldus Keyo.

Recogtech presenteert zich met dezelfde soort techniek als de toekomstige vervanger van de good old sleutel. “De Palm-ID is een biometrische sleutelvervanger op basis van PalmSecure-handpalmherkenning. Dit is een uiterst betrouwbare beveiligingsmethode op basis van aderpatroonherkenning, ontwikkeld door Fujitsu.” Het summum van de biometrie is echter de iris, het meest unieke deeltje van het oog, althans dit betoogt professor artificial intelligence Marios Savvides vol overtuiging. De hoogleraar van de Carnegie Mellon University in Pittsburg (VS) legt uit dat “de iriscode zelfs in het geval van identieke tweelingen in staat is het verschil te herkennen”. Ook ouder worden heeft hierop geen invloed, stelt hij in verschillende lezingen, te vinden op onder andere Youtube. “Bovendien is de iris door slimme camera’s van wel twaalf meter afstand af te lezen. De techniek is al zover, dat zelfs een masker of bivakmuts niet zal helpen om anoniem te blijven. Ideaal dus om ook de zwaarste criminelen, zoals de Boston Bomber uit 2013, te traceren met behulp van slimme camera’s”, noemt hij als voorbeeld. “Mensen denken vaak dat het gaat om science fiction als ik dat soort dingen vertel, maar het is ­science faction. In mijn laboratorium is het allemaal al mogelijk.”

Al deze biometrische ontwikkelingen zullen zich, althans als het aan directeur van OpenAI Sam Altman en ceo van WorldCoin Alex Bania ligt, vertalen naar een alles overkoepelende digitale identiteit voor mensen: de WorldCoin, een digitale id met daaraan gekoppeld een digitale munt.

“Sommigen proberen een betere cryptomunt te ontwikkelen. Sommigen proberen een goede digitale identiteit te ontwikkelen. Sommigen proberen het verschil te gaan duiden tussen wat echt is en wat door AI gemaakt is. Sommigen proberen AI beter te maken. Sommigen bouwen systemen voor beter bestuur. Sommigen proberen de wereldwijde ongelijkheid te verminderen. Worldcoin doet het allemaal”, schrijft profes­sioneel handelsplatfom CoinDesk over de ontwikkeling.

“Het doel is een systeem creëren dat gratis tokens zal verdelen onder alle acht miljard mensen op de planeet, als een vorm van universeel basisinkomen (UBI)”, schrijft CoinDesk op basis van een interview met Bania. “Omdat de opkomst van AI het lastig zal maken erachter te komen wie een mens is en wie een digitale namaak is, moet Worldcoin eerst een systeem creëren waarmee mensen – alle mensen over de hele wereld – kunnen bewijzen dat ze in feite mensen zijn. Om dit te doen, hebben ze een fysiek apparaat uitgevonden genaamd ‘The Orb’ dat je oogbol kan scannen. Het doel is dat The Orb uiteindelijk elke oogbol scant van elke mens die op aarde rondloopt. En op een gegeven moment, als het goed is, zal iedereen toegang hebben tot open source en gedecentraliseerde financiële tools.” Bania zelf besluit “dat iets als een World ID” er zal komen: “Of je het nu leuk vindt of niet”.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.