Nieuws   Gezondheid

Ivermectine wereldwijd positieve uitkomsten


Ivermectine Nobel Prijs
💨

Datum: 6 december 2021
Gezondheid
Van onze Redactie

Met het in Nederland verboden medicijn ivermectine worden sensationale resultaten geboekt tegen Covid-19. Dat zegt Evert de Blok, voorzitter van de Algemene Nederlandse Burgerbelangen Vereniging (ANBB), eigenaar van het collectief Zelfzorgcovid19.nl. Hij noemt het “onbegrijpelijk” dat het Nobelprijs-winnende geneesmiddel, dat in 36 landen succesvol wordt ingezet tegen corona, hier niet mag worden voorgeschreven aan coronapatiënten. Maandag 6 december dient in Utrecht een kort geding van ANBB tegen het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), dat negatief adviseert over ivermectine. Volgens De Blok zou een positieve uitkomst van de rechtszaak het Nederlandse coronabeleid ingrijpend kunnen veranderen.

“De afgelopen dertien maanden hebben we ruim 2100 patiënten kunnen behandelen met ivermectine. Vrijwel iedereen herstelde, niemand hoefde naar het ziekenhuis en slechts één persoon, met zwaar onderliggend lijden, is overleden,” vertelt De Blok in een interview met De Andere Krant. Hoewel ivermectine officieel niet mag worden voorgeschreven, hanteert Zelfzorg Covid19 een procedure waarbij patiënten het middel toch kunnen aanvragen. Ze moeten, via een teleconsult met een arts een instemmingsformulier ondertekenen (‘informed consent’) en er is medewerking nodig van een apotheker die het middel opstuurt per post.  Voor dit off-label voorschrijven van ivermectine heeft huisarts Rob Elens, medeoprichter van Zelfzorg Covid19, weliswaar een boete gekregen van €3000, maar die boete wordt juridisch aangevochten.

Verder is er tot dusver slechts één andere boete aangekondigd maar door de inspectie IGJ weer ingetrokken.Een van de apothekers die meewerkt aan het off-label voorschrijven van ivermectine doet nauwgezet onderzoek naar de resultaten en is enthousiast. “Ik heb dit jaar sinds juli tweehonderd patiënten gebeld na de behandeling. Ruim 60% was binnen zeven dagen volledig hersteld en ruim dertig procent was na veertien dagen aan de beterende hand.” 
Voor het bekende Long Covid,  waarbij patiënten na een corona-infectie blijvende vermoeidheidsverschijnselen houden, bleek het middel ook te werken. “Van alle casussen had 20% Long Covid, waarvan een kwart binnen een week weer was hersteld.” Het nabellen gebeurt pas na een paar weken, dus er zit wat vertraging in alle precieze cijfers. “In november dit jaar zijn er al bijna 800 mensen behandeld. Deze spreken we pas enkele weken later.” De Blok verwacht dat de apothekers begin 2022 alle reeds behandelde patiënten hebben gesproken en dan een nog completer beeld hebben. "Dat vroegbehandeling zeer succesvol is, weten we nu al omdat de artsen contact houden met de patiënten.”

Volgens het NHG zou er geen afdoende bewijs zijn dat ivermectine effectief is tegen corona. Ook wordt melding gedaan van ‘bijwerkingen’. Maar er zijn wereldwijd tientallen studies verschenen met positieve uitkomsten. (Een overzicht is te vinden in de dagvaarding.) Ivermectine wordt ook al tientallen jaren voorgeschreven, met name als ontstekingsremmer in ontwikkelingslanden, en wordt algemeen gezien als een wondermiddel. Misschien wel het beste medicijn sinds de uitvinding van antibiotica. Niet voor niets ontvingen de ontwikkelaars een Nobelprijs voor ivermectine. Het is ook nog eens goedkoop, omdat er geen patent meer op rust.

De sterftedalingen die uit de onder­zoeken naar voren komen zijn vaak aanzienlijk. Ook epidemiologische resultaten uit gebieden waar ivermectine vrij verkrijgbaar is, laten dramatische dalingen zien, tussen 65 en 92%. ANBB wijst erop dat zelfs een 50% sterftedaling een enorme impact zou hebben in Nederland. “Iedere positieve bijdrage van het middel aan het terugdringen van het virus moet met beide handen worden aangegrepen.”

Dat ivermectine effectief zou kunnen zijn tegen Covid-19 is niet zo vreemd, want, zo staat er in de dagvaarding, “het biologisch mechanisme van ivermectine is hetzelfde als dat van antivirale lichamen die worden gecreëerd door vaccins. Deze antivirale lichamen binden zich aan het zogeheten spike-eiwit van het SARS-Cov-2 virus dat Covid-19 veroorzaakt.”
Ironisch is dat onlangs farmaceutische bedrijven Pfizer en Merck een Covid-19 pil hebben aangekondigd, die volgens ANBB dezelfde werking blijken te hebben als ivermectine. De nieuwe middelen zijn alleen een stuk duurder. 

De dagvaarding bevat ook een groot aantal getuigenissen van patiënten in Nederland die zeer positieve ervaringen hebben met ivermectine. Er zijn ook verhalen van patiënten die in het ziekenhuis terecht kwamen en ondanks aandringen van familie geen ivermectine kregen van de behandelende artsen. De Blok: “We kennen enkele van dergelijke gevallen. Eén nabestaande heeft tijdens het verblijf van zijn vader in het ziekenhuis een rechtszaak gevoerd en verloren, als gevolg waarvan de vader zonder ivermectine is komen te overlijden. Er komen nog andere rechtszaken aan. De artsen stellen dat ze het protocol moeten volgen, zonder ivermectine, ondanks dat het een zeer veilig middel is.”

Op het moment van schrijven belanden er dagelijks 300 coronapatiënten in het ziekenhuis. De Blok vindt het met deze hoge cijfers onthutsend dat huisartsen door het NHG buitenspel worden gezet. “Het enige wat ze nog mogen doen, is afwachten en een ambulance bellen als het fout gaat. Als wij het kort geding winnen, kunnen artsen zonder boetedreiging daadwerkelijk helpen voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken.” 
 
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonneer nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonneer nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.©2022 De Andere Krant B.V., Amsterdam.
Alle rechten voorbehouden.