Nieuws Opinie

Leve de republiek!

leve de republiek
💨

“Maar Nederland bleek nog niet klaar te zijn voor onze republikeinse droom”​
“Maar Nederland bleek nog niet klaar te zijn voor onze republikeinse droom”
Datum: 27 april 2024
Opinie

Arthur van Amerongen

Arthur van Amerongen

Je zult maar de koning van Nederland zijn en een dagje naar Emmen moeten, met je hele mekkerende entourage. Dan word je nog depressiever dan je pa in diens hoogtijdagen. Leest en huivert:

Op het Noorderplein wordt de Koninklijke familie officieel ontvangen door commissaris van de Koning Jetta ‘vul je pensioen aan met een moestuin’ Klijnsma en burgemeester Eric van Oosterhout (ook PvdA). De koning wordt hierbij toegezongen door Bouke Scholten, de Emmense Elvis. Een galerij van living statues beeldt de rijke historie van Emmen uit: van de hunebedbouwers tot Vincent van Gogh (die in een vormende periode in Emmen verbleef en zijn inspiratie vond), van hardwerkende boeren tot het kousenmeisje van Danlon. De stad draagt zijn verleden met trots mee, maar kijkt vooruit.

Als ik nou ergens een hekel aan heb, is het wel aan levende standbeelden. In de Algarve zie ik er nog weleens eentje op de zaterdagmarkt en meestal is dat een Duitse hippie die stijf staat van de viezigheid en het vuil.

Laat ik vooropstellen dat ik met respect voor ons koningshuis ben opgevoed. Mijn moeder was vernoemd naar vorstin Wilhelmina en het goede mens heeft gelukkig niet meer hoeven mee te maken dat ik lid werd van het Republikeins Genootschap. Martin van Amerongen, mijn legendarische hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, coöpteerde mij nadat hij mij een fles oude jenever had gevoerd. En dat terwijl ik eigenlijk wars ben van verenigingen, indachtig het motto van Groucho Marx: I don’t want to belong to any club that will accept me as a member.

Ik ben in 2021 zelfs nog even lijstduwer geweest van de Partij voor de Republiek, samen met Rob Muntz. René Zwaap riep in café de Pels in Amsterdam enthousiast: “Tuurtje, ik ben voorzitter van de PvdR en we doen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Jij en Robbie Muntz worden lijstduwers!”

Zwaap en ik waren jaren collega’s bij De Groene Amsterdammer. Zwaap maakte met Robbie De Grote Interprovinciale Oranje Quiz voor de VPRO (te zien op Youtube) en kreeg vervolgens heel royalistisch Nederland over zich heen.

René is een van de belangrijkste Oranjewatchers van Nederland. Met zijn doorwrochte artikelen en zijn televisieprogramma Appeltjes van Oranje haalde hij het bloed onder de nagels van de leden van het Koninklijk Huis vandaan. ZKHPB belde regelmatig naar onze hoofdredacteur Martin van Amerongen en snauwde dan: “Is die Zwaap nou nog niet ontslagen?”

René publiceerde in De Groene de beruchte foto van de nazigroet tijdens het huwelijksfeest van Juliana en Bernhard en direct daarna werd Martin ten paleize ontboden. “Als je niets meer van me hoort, bel dan de politie en laat ze kijken in de kerker van Soestdijk”, zei Martin voor vertrek tegen ons. Eenmaal bij Bernhard vroeg deze: “Wat heeft u eigenlijk tegen mij?” Martin antwoordde: “Tegen u persoonlijk niets, Koninklijke Hoogheid, maar de historische waarheid dient te worden verteld”. Ik ben het volledig eens met het nobele doel van de PvdR: De koning doet vrijwillig afstand van de troon, net als de rest van de familie. Het koningschap valt dan grondwettelijk in handen van de Raad van State, die de Staten-Generaal adviseert de Republiek uit te roepen. De miljarden verkregen uit het koningschap worden transparant verdeeld door het Nationaal Vereffeningsfonds en geïnvesteerd in onderwijs, schuldhulpverlening voor slachtoffers van het coronavirus én herstelbetalingen voor de slavernij en koloniale uitbuiting, waarin het Huis van Oranje-Nassau vijf eeuwen een voortrekkersrol vervulde. Maar Nederland bleek nog niet klaar voor onze republikeinse droom, want de PvdR haalde landelijk 242 stemmen. Helaas vermeldt het programma in Emmen niet of Koning Pils nog zijn favoriete sport kan beoefenen: het werpen van wc-potten. Mon Dieu, ayez pitié de ce pauvre peuple.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.