Nieuws Vaccinatie

Overheid verzwijgt risico’s booster

BoosterCampagne
Mark Kamphuis
💨

RIVM-informatie is misleidend​
RIVM-informatie is misleidend
Datum: 29 september 2023
Vaccinatie

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

4,8 miljoen mensen kregen de voorbije weken een uitnodiging voor een nieuwe vaccinatieronde tegen corona die op 2 oktober begint. De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) gaan in veel hallen in Nederland “risicogroepen, zwangeren en zorgmedewerkers” prikken. Ondertussen verhullen de demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers, de GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de risico’s, terwijl de bewijzen van prikschade zich opstapelen.

Op de website van het RIVM staat een lijst veelgestelde vragen over het nieuwe coronavaccin Comirnaty van BioNTech/Pfizer, dat is aangepast voor de omikronvariant XBB.1.5. Bijvoorbeeld: ‘Is het nieuwe vaccin wel veilig?’ Het antwoord van het RIVM: “Het vaccin is door het EMA (Europese Geneesmiddelen Autoriteit) in augustus 2023 goedgekeurd voor gebruik. De bijwerkingen van dit vaccin zijn vergelijkbaar en allemaal van korte duur: een zere arm, vermoeidheid, koorts, een dag niet lekker.” Bij de vraag ‘Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van de coronaprik?’ staat opnieuw “de bijwerkingen zijn allemaal van korte duur”. Die informatie is onvolledig en misleidend, zo leert simpelweg raadplegen van de website van bijwerkingencentrum Lareb. Er zijn namelijk wel degelijk vele bijwerkingen geconstateerd die niet van korte duur zijn. Lareb meldt bijvoorbeeld dat coronavaccins myocarditis en pericarditis kunnen veroorzaken, oftewel ontstekingen aan de hartspier en het hartzakje. Andere bijwerkingen die worden genoemd zijn trombose en trombocytopenie syndroom (TTS), ITP (Immuun trombocytopenie), CVST (Cerebrale veneuze sinus trombose), Guillain-Barré, ontsteking van het ruggenmerg en het capillairleksyndroom.

De Andere Krant vroeg het RIVM waarom deze door Lareb erkende bijwerkingen niet duidelijk vermeld staan bij de veelgestelde vragen. Communicatiemanager Coen Berends gaf na intern beraad toe dat dit “voor verwarring kan zorgen. We gaan ervoor zorgen dat er alsnog een verwijzing komt naar deze bijwerkingen”. Tot op heden (26 september) is dat niet gebeurd en dus moet de lezer het doen met de bezwering dat “de bijwerkingen allemaal van korte duur zijn”. Berends verdedigt de nonchalante manier van communiceren over de bijwerkingen met de opmerking “dat bijwerkingen echt heel zeldzaam zijn”.

Ook de verantwoordelijke minister van VWS, Ernst Kuipers, rept met geen woord over de erkende risico’s. “Vanaf 2 oktober starten we weer met een nieuwe ronde coronavaccinaties. Want hoewel corona niet meer zo’n bedreiging vormt als vroeger, is het voor mensen met een kwetsbare gezondheid toch belangrijk zich ertegen te beschermen. De prik is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. Volwassenen met een kwetsbare gezondheid, bijvoorbeeld vanwege hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening. En ook voor zwangeren en zorgmedewerkers”, kondigde hij in een filmpje aan.

Diverse wetenschappers bestrijden de beweringen van RIVM en VWS. Immunoloog Jona Walk besprak onlangs bij het videokanaal De Nieuwe Wereld een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken die ernstige bijwerkingen van de vaccins aan het licht hebben gebracht. Statisticus Herman Steigstra deelde de op zijn Twitteraccount een grafiek waarin hij aantoont dat er sinds de vaccinatiecampagnes sprake is van een oversterfte van wel drie keer zo hoog in de categorie 65 tot 80 jaar.

Eerder al zei professor Theo Schetters dat “de coronavaccinatie-boostercampagne vanaf eind februari 2022 een opvallende samenloop laat zien van het aantal gezette boosterprikken met geregistreerde oversterfte in Nederland”. Hartchirurg Jan Grandjean, voorzitter van het Artsen Collectief, waarbij ruim 2700 geverifieerde medische professionals (BIG-geregistreerden) zijn aangesloten, waarschuwde de afgelopen week in De Telegraaf voor de nieuwe prikronde. Het Artsen Collectief pleitte deze zomer al voor het stoppen met de huidige mRNA-(herhaal)vaccins vanwege “hun lage effectiviteit, kans op ernstige bijwerkingen, de onverklaarde oversterfte en aanwijzingen voor risico’s tijdens de zwangerschap en onbekendheid met de langetermijnrisico’s van de genetische vaccins voor het kind”. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.