Nieuws Mens en Macht

‘Briefje van Bruins’ om eerste corona­patiënt aan te kondigen was een act

briefje van bruins
Ramon van Flymen | ANP
💨

De tv-uitzendingen werden gekenmerkt door een hoog theatraal gehalte​
De tv-uitzendingen werden gekenmerkt door een hoog theatraal gehalte
Datum: 24 september 2023
Mens en Macht

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Voormalig minister van Medische Zorg en Sport Bruno Bruins was allang op de hoogte van de besmetting van de eerste coronapatiënt in Nederland, toen hem live op tv een briefje in de hand werd gedrukt om het ‘urgente nieuws’ aan Nederland bekend te maken. Bruins deed slechts alsof hij overrompeld was door de informatie, concludeert Wob-onderzoeker Cees van den Bos na het analyseren van vrijgekomen overheidscommunicatie.

De eerste coronapatiënt werd op 27 februari 2020 dramatisch aangekondigd in een ingelaste NPO Live-uitzending. Presentator Rob Trip, die met een correspondent in gesprek was, schakelde snel over naar minister Bruins in de studio. Die las een briefje voor. “Er werd mij bevestigd dat er een patiënt is met het coronavirus. Het zou gaan om een man die verblijft in isolatie in het Tweestedenziekenhuis in Tilburg. Meer informatie heb ik op dit moment niet.”

Van den Bos stelt na analyse van de Wob-documenten dat het breaking news al ruim voor uitzending bekend was bij Bruins. Om 20.31 uur ging er al een consignatie­rapport rond, gericht aan bewindslieden, waarin stond dat de eerste coronapatiënt zou worden aangekondigd. De uitzending begon om 20.35 uur. Bruins las het briefje omstreeks 20.45 voor. “Gedurende de coronacrisis werden de televisie-uitzendingen gekenmerkt door een hoog theatraal karakter”, stelt Van den Bos.

Een artikel van de NOS van 27 augustus 2020 bevestigt dit. Daarin zegt burgemeester Theo Weterings van Tilburg dat hij ’s middags op 27 februari al op de hoogte was van wat Bruins ’s avonds onthulde. “In de middag wist ik van de besmetting en toen moesten er voorbereidingen getroffen worden om dat bekend te maken. Ik heb contact gehad met het ministerie en gevraagd of we dat de volgende dag konden doen. Maar het ministerie wilde niet wachten.”

VVD’er Bruins vertelde anderhalf jaar later aan RTL Nieuws dat het “toeval” was dat het nieuws de uitzending binnenkwam. “Er was die avond van 27 februari een tv-uitzending en we wisten dat er een persoon in het land één positieve test had. In die tijd waren twee positieve testen nodig. Ik stond erop dat die patiënt het eerst zelf wist.” Maar Edo Arnoldus, voorzitter van de medische staf van het Tweesteden Ziekenhuis van Tilburg en Waalwijk, zei tegen de NOS dat de man in kwestie ’s ochtends al voor het eerst positief was getest op corona. “Ik zei nog tegen m’n vrouw: ‘Er is vanavond een programma op tv over corona.” Een half uur voor de live uitzending van NPO werd Arnoldus gebeld door de bestuursvoorzitter van het ziekenhuis: ook de tweede test bleek positief. Het is ondenkbaar dat VWS Bruins toen niet direct op de hoogte heeft gebracht.

Bruins raakte al snel overspannen, maar is inmiddels volop aan het werk, bij de Raad van Toezicht van de Alrijne Zorggroep, de raad van toezicht van Unicef, de Raad van Commissarissen van vaccinbedrijf Intravacc, en de staatsraad van de Raad van State. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.